## Pubali Bank Junior Officer/Junior Officer(Cash)-2014

**Part Two Descriptive Questions**

**Focus Writing in English(20 Marks)**

1. Do you think the current initiatives by major apparel retailers will help raise ‘safe working condition’ of RMG workers in Bangladesh? Discuss

**Focus Writting in Bangla (20 Marks)**

2. এলাকায় বিদ্যুৎ বিভ্রাটের প্রতিকার চেয়ে যথাযথ কর্তৃপক্ষের দৃষ্টি আকর্ষণ করে পত্রিকায় প্রকাশের উপযোগী একটি পত্র লিখুন।

**3. Mathematics**

**A.** A salesman’s commission is 5% on all sales up to Tk. 10,000 and 4% on all sales exceeding this. He remits Tk. 31,100 to his parent company after deducting his commission. Find the total sales.

**Solution:**

Let his total sales be Tk = P.

Now (Total sales) – (Commission )=Tk .31,100

`=>P-[(5% of 10000 + 4% text{of} (P-10000)]=31,100`

`=>P-[5/100 times 10000 + 4/100 times (P-10000)]=31,100`

`=>P-500-((P-10000)/25)=31,100`

`=>P-(P/25)=31200`

`=>24P/25=31200`

` ∴ P=(31200 times 25/24)=32,500.`

`text{Total sales: } = Tk.32,500 text{ (Ans) }`

**B.** Padma purchased 30 kg of rice at the rate of tk 17.50 per kg and another 30 kg rice at a certain rate. He mixed the two and sold the entire quantity at the rate of tk 18.60 per kg and made 20% overall profit. At what price per kg did he purchase the lot of another 30 kg rice?

**Solution:**

`text{Padma purchased 30 kg of rice at the rate of tk 17.50}`

`(17.50 times 30)=525 text {tk}`

`text{another 30 kg rice 30 times x}=30x`

`text{So, Cost Price of 60 kg Rice }= (30x + 525) text {tk}`

`text{And sold 18.60 per kg and made 20% overall profit}`

`(60 times 18.60)=1116`

Now,

`(30x + 525) + (30x + 525) times 1/5 =1116`

`⇒ 30x + 525 +6x + 105 =1116`

`⇒ 36x +630 =1116`

`⇒ 36x = 1116-630`

`⇒ 36x = 486`

`⇒ x =486/36 = 81/6`

∴ x = 13.5 Tk (Ans)

**C.** The ratio of the number of boys and girls in a school is 3:2. If 20% of the boys and 25% of the girls are scholarship holders, what percentage of the students does not get the scholarship?

**Solution:**

Let, The number of student=100

Ratio =3:2

so, number of boys=60

and number of girls=40

and 20% of boys and 25% of girls are getting scholarship

so 20% of 60 =12

and 25% of 40 =10

so total number of student scholarship holder=22

the students does not get the scholarship= (100 – 22) =78(Ans)