## Pubali Bank Junior Officer/Junior Officer(Cash)-2014

**Mathematics:**

21. In a city, 40% of the people are illiterate and 60% are poor. Among the rich 10% are illiterate. What percentage of the poor population is illiterate?

A. 36%

B. 40%

C. 60%

D. 10%

### View Answer

Option-C

Explanation:

Let, total people= 100, then, poor=60,rich=40

illiterate rich = 10% of 40=4

illiterate poor=40-4=36

Let, x% of 60 =36

=> x/100 * 60=36

∴ x=60 [Answer]

22. A number is decreased by 10% and then increased by 10%. the number so obtained is 10 less than the original number. what was the original number?

A. 1000

B. 1050

C. 1500

D. 2000

### View Answer

Option-A

Explanation:

Let, the number x

after decrease by 10%, the number is= .90x

then it is increase by 10% and becomes .90x *1.1= 99x

Now, X – .99x = 10

=> X= 1000 (Answer)

23. In a fraction, if numerator is increased by 40% and denominator is increased by 80%,then what fraction of the original is the new fraction?

A. 1/2

B. 7/9

C. 7/18

D. Data inadequate

### View Answer

Option-B

7/9

24. In an examination, 34% of the students failed in mathematics and 42% failed in English. If 20% of the students failed in both the subjects, then find the percentage of students who passed in both the subjects was:

A. 44

B. 50

C. 54

D. 56

### View Answer

Option-A

Hints: % passed in both= 100 – {34+42-20}=44

25. A sum invested at 5% simple interest per annum grows to Rs. 504 in 4 years. The same amount at 10% simple interest per annum in 5/2 years will grow to:

A. Tk. 420

B. Tk. 450

C. Tk. 525

D. Tk. 550

### View Answer

Option-C

525

26. A person borrows Rs. 5000 for 2 years at 4% p.a. simple interest. He immediately lends it to another person at 6(1/4)% p.a for 2 years. Find his gain in the transaction per year.

A. Tk. 112.50

B. Tk. 125

C. Tk. 150

D. Tk. 167.50

### View Answer

Option-A

Tk. 112.50

27. A contractor employed 30 men to do a piece of work m 3s days. After 25 days, he employed 5 men more and the work was finished one day earlier. How many days he would have been behind, if he had not employed additional men?

`text{A.} 1`

`text{B.} 1 1/4`

`text{C.} 1 1/3 `

`text{D.}1 1/2 `

### View Answer

Option-A

Hints:

Remaining number of days =38-25=13, the work was finished 1 day earlier.

So, 35 men can complete the work in 12 days

∴ 1 men can complete the work = 12* 35

∴ 30 men can complete the work (12*35)/30 =14 days

The contractor would be (14-13) or, 1 day behind

28. A garrison of 500 persons had provisions for 27 days. After 3 days a reinforcement of 300 persons arrived. For how many more days will the remaining food last now?

A. 15 days

B. 16 days

C. 15.5 days

D. 18 days

### View Answer

Option-A

Explanation:

Let the remaining food will last for x days.

500 men had provisions for (27 – 3) = 24 days.

(500 + 300) men had provisions for x days.

More men, Less days (Indirect Proportion)

∴ 800 : 500 : : 24 : x

∴ 800/500 : : 24/x

∴ 800x = 12000

∴ x = 12000/800

∴ x = 15 days (Ans)

29. If 8 men can reap 80 hectares in 24 days, then how many hectares can 36 men reap in 30 days?

A. 350 hectares

B. 400 hectares

C. 425 hectares

D. 450 hectares

### View Answer

Option-D

Explanation:

8 men does 24 days = 80 hectares

1 men does 1 days = 80 /(8*24) hectares

36 men does 30 days = (36*30*80)/8*24 hectares

=450 hectares (Ans)

30. A man completes 5/8 of a job in 10 days.At this rate, how many more days will it take him to finish the job?

A. 5 days

B. 6 days

C. 7 days

D. 7.5 days

### View Answer

Option-B

Explanation:

Work done in 10 days =5/8

remaining work 1 – (5/8) =3/8

so,

5/8 work done in =10 days

1 work done in =80/5 =16 days

3/8 work done in = (16 *3)/8 days

= 6 days (Ans)

31. If the radius of a circle is increased by 6%, then the area is increased by:

A. 6%

B. 12%

C. 12.36%

D. 16.64%

### View Answer

Option-C

12.36%

32. If the height of a triangle is decreased by 40% and its base is increased by 40% what will be the effect on its area ?

A. No change

B. 8% decrease

C. 16% decrease

D. 17% increase

### View Answer

Option-C

16% decrease

33. A tank is 25m long 12m wide and 6m deep. The cost of plastering its walls and bottom at 75 paise per sq m is

A. Tk. 456

B. Tk. 458

C. Tk. 558

D. Tk. 568

### View Answer

Option-C

**Explanation:**

Area= [2(l + b) x h] + (l x b)

= {[2(25 + 12) x 6] + (25 x 12)} m2

= (444 + 300) m2

= 744 m2.

∴ Cost of plastering = Tk. (744 *75/100)=558 Tk

34. The diagonal of a square is 4√2 cm. The diagonal of another square whose area is double that of the first square is:

A. 8 cm

B. 8√2 cm

C. 4√2 cm

D. 16 cm

### View Answer

Option-A

Explanation:

Diagonal = a √ 2=4√ 2

∴ side= a=4

∴ area = 4*4=16

∴ 2 * area =16*2=32

New area=32

New side=√ 32=√ 4*8=2√ 8

New diagonal= 2√ 8*√ 2

=2√ 8*2

= 2√ 16=2*4=8 cm (Ans)

35. 10% loss on selling price is what percent loss on the cost price?

`text{A.} 9 1/11%`

`text{B.} 9 2/11%`

`text{C.} 10%`

`text{D.} 11%`

### View Answer

Option-A

Explanation:

Selling price=100, then loss= Tk.10

Cost price= (100+10)=110 Tk

So. Loss = 10/110*100=100/11

=9(1/11)%

36. The cost price of 20 articles is the same as the selling price of x articles. If the profit is 25%, then the value of x is:

A. 15

B. 16

C. 18

D. 25

### View Answer

Option-B

16

37. At what profit percent must an article be sold so that by selling at half that price, there may be a loss of 30% ?

A. 25%

B. 36%

C. 40%

D. 42%

### View Answer

Option-C

40%

38. The sale price of an article including the sales tax is Tk.616. The rate of sale tax is 10%. If the shopkeeper has made a profit of 12%, then the cost price of the article is:

A. Tk. 500

B. Tk. 515

C. Tk. 550

D. Tk. 600

### View Answer

Option-A

Tk. 500

39. An aeroplane covers a certain distance at a speed of 240 kmph in 5 hours. To cover the same distance in 1(2/3) hours,it must travel at a speed of:

A. 300 kmph

B. 360 kmph

C. 600 kmph

D. 720 kmph

### View Answer

Option-D

Explanation:

Distance = (240 x 5) = 1200 km.

Speed = Distance/Time

Speed = 1200/(5/3) km/hr.

Required speed = (1200 x 3/5) km/hr

= 720 kmph

40. A clock is started at noon. By 10 minutes past 5, the hour hand has turned through:

A. 145º

B. 150º

C. 155º

D. 160º

### View Answer

Option-C

Explanation:

12 hrs = 360º

5 hrs 10 min= 31/6 hrs

So, (360/12 * 31/6)º= 155º